Bijbelstudie met de NCV – 4 – Context

Op de vierde avond van de serie ‘Bijbelstudie met de NCV’ hebben we gekeken naar het belang van de context van een vers. De avond bestond uit twee delen. Eerst bekeken we het belang van context en alle manieren waarop context terugkomt in een vers, daarna hebben we gekeken naar twee lastige voorschriften van Paulus over vrouwen in de gemeente, en gekeken wat we daar vandaag de dag nog mee moeten.

Context

We begonnen met het kijken naar de verschillende soorten context die meegenomen moeten worden in Bijbelstudie: de directe context van een vers, de context van een boek, de tijd of doelgroep van een tekst, het genre, en de achterliggende cultuur. Allemaal belangrijk om tot het juiste begrip van een tekst te komen.

Download audio

Aan de slag

Met de theorie uit het eerste gedeelte zijn we na de pauze aan de slag gegaan om eens te kijken naar de teksten over vrouwen die we bij Paulus vinden. Wat zouden we daarmee doen? Gelden die nog?

Eerst hebben we nog even gekeken hoe je de NCV Bijbelstudie App kunt gebruiken om de context te onderzoeken, dus waar je het commentaar, de structuren, verwante verzen en verzen per onderwerp kunt vinden. Wie deze dingen al weet kan het volgende filmpje overslaan.

Daarna hebben de aanwezigen steeds eerst zelf de teksten bestudeerd, voordat we ze met elkaar gingen bespreken. Hieronder is voor elke vraag de bespreking te beluisteren.

Bespreking 1Kor 14:34,35 – Mogen vrouwen spreken in de gemeente?

Donwload audio

Bespreking 1Kor 11:2,3 – Het bedekken van het hoofd

Download audio

Laat een reactie achter